Vegyi fegyverrel akart végrehajtani merényletet két tunéziai Kölnben.

Az Origó közölte, hogy pénteken állítottak bíróság elé egy tunéziai férfit és a feleségét Düsseldorfban, miután biológiai fegyverrel akartak merényletet végrehajtani Kölnben.

A 30 éves tunéziai Sief Allah H.-t és 43 éves Yasmin nevű feleségét – akinek hét gyereke van négy különböző férfitól –, egy éve tartóztatta le a német terrorelhárítás, kölni otthonukban pedig 84 milligram ricin nevű, rendkívül veszélyes anyagot találtak. Érzékeltetésképpen: ez átváltva 84 000 mikrogrammal egyenlő, a halálos dózis minimuma az emberben 500 mikrogramm körüli.

A szövetségi ügyészek szerint a páros már „régóta osztozott az Iszlám Állam értékrendjével és céljaival”. A tárgyalást megelőzően azt is elmondták, hogy a vádlottak 2017-ben döntötték el, hogy lehetőleg minél nagyobb tömegben próbálnak meg robbantani, a lehető legtöbb embert megölve vagy megsebesítve. Azt is feltételezik, hogy mielőtt még a ricin mellett döntöttek volna, számos más mérgező anyagnak utánajártak.

Az két iszlamista összesen 3300 ricinusbabot rendelt interneten keresztül, ebből sikerült is előállítaniuk egy kis mennyiségű mérget. Az ügyészek rávilágítottak, hogy a ricin hatezerszer erősebb bármely cianidnál, képest embert ölni akkor is, ha lenyelik, ha belélegzik vagy beinjekciózzák .A nyomozók a házkutatás során egyebek mellett találtak még 250 „fémlabdát”, két üveg körömlakklemosót és villanykörtékhez forrasztott vezetékeket is. A hatóságok szerint a rajtaütéssel sikerült megakadályozniuk, de egyébként minden adott volt még több ricin előállításához és egy robbanószerkezet megépítéséhez. A német sajtó szerint Amerikából a CIA értesítette a helyi terrorelhárítást, hogy gyanúsan sok ricinusbab-rendelésre lettek figyelmesek.

A Der Spiegel szerint az iszlamista férfi és a nő 2014-ben ismerkedett meg interneten keresztül, 2015-ben pedig össze is házasodtak. A tunéziai Sief Allah H. már ekkor is kapcsolatban állt a szélsőségesekkel, 2017-ben pedig kétszer is megpróbált kiutazni Törökországon keresztül Szíriába az Iszlám Államhoz. A felesége az utazás és szállás megszervezésével segítette a férjét, de végül mindkét kísérlet kudarcot vallott. Ezt követően a férfi arra vállalkozott, hogy online terjeszti a terrorszervezet propagandáját.

Később a páros úgy határozott, hogy maguk hajtanak végre egy merényletet, az előállított ricint pedig egy hörcsögön is letesztelték.

A tárgyalásuk várhatóan augusztus végéig tart majd, ha elítélik őket, fejenként 15 évet is kaphatnak.

Forrás: Origó
Ha tetszik...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Iratkozz fel hírlevelünkre

Adataidat bizalmasan kezeljük, és csak azokkal a harmadik felekkel osztjuk meg, amelyek lehetővé teszik ezt a szolgáltatást. Olvasd el adatvédelmi irányelveinket.
MLH Written by:

Comments are closed.