Milliós kártérítést is kaphat, ha munkáltatója nem így adta ki a szabadságát.

Egy munkaügyi perekre szakosodott, budapesti ügyvédi iroda több kártérítési pert is nyert az elmúlt hónapokban, ahol a munkáltató nem a törvények szerint adta ki a munkavállalónak járó szabadságot.

A munka törvénykönyve ugyanis kimondja, hogy:

“A szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól. Ebben az időszakban a munkavállaló nem rendelhető vissza, szabadsága nem szakítható meg.”

Évente egy millió Forint kártérítést ítél meg a bevált gyakorlat szerint a bíróság minden olyan naptári évért, ahol a munkáltató törvénysértést követett el. Ez maximum öt évre nyúlhat vissza, így volt olyan ügyfelük, aki öt millió Forint kártérítést kapott.

Fontos tudni azt is, hogy a fenti összefüggő szabadság kivételével a munkáltató a munkavállalót visszarendelheti a szabadságáról, de ilyen esetben köteles megtéríteni számára a rendkívüli utazás teljes költségét, tehát például külföldről a repülőjegy, üzemanyag és egyéb költséget megtéríteni.

Ha tetszik...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Iratkozz fel hírlevelünkre

Adataidat bizalmasan kezeljük, és csak azokkal a harmadik felekkel osztjuk meg, amelyek lehetővé teszik ezt a szolgáltatást. Olvasd el adatvédelmi irányelveinket.
MLH Written by:

Comments are closed.