UKRÁN MINISZTER JAVASLATA: „A KRÍMET A HORVÁT FORGATÓKÖNYV SZERINT KELL VISSZASZEREZNI”.

Jurij Grimcsak, „az ideiglenesen megszállt területekért felelős” ukrán miniszter javasolta: egy békefenntartó misszió közreműködésével kell visszatéríteni a Donbasszt Kijev fennhatósága alá. Ennek során figyelembe kell venni „a horvát forgatókönyv hibát”, illetve Grúzia és a Dnyeszter-mellék tapasztalatait.

Jurij Grimcsak, „az ideiglenesen megszállt területekért felelős” ukrán miniszter az „5-ös csatorna” egyik adásában kifejtette: annak, hogy a Donbasszt vissza lehessen téríteni a kijevi hatóságok ellenőrzése alá, „az egyik legjobb módja” egy békefenntartó misszió – kiküszöbölve „a horvát forgatókönyv” hibáit –, illetve a grúziai és Dnyeszter-melléki tapasztalatok figyelembe vétele.

Elmondása szerint hasonló módszert lehetne alkalmazni a Krími-félsziget esetében is. Amely, mint ismeretes, 2014 márciusában – egy, a területén megrendezett népszavazás eredményeként, ahol a lakosság abszolút többsége az újraegyesülésre szavazott – visszatért Oroszországhoz. Ezzel összefüggésben Grimcsak felidézi, hogy a békefenntartó missziókkal kapcsolatos „legelső megbeszéléseket” Ukrajna kezdeményezte szomszédjaival: Grúziával, Moldovával és a Dnyeszter-mellékkel.

„Például kapcsolatba léptünk a grúzokkal. Mi is úgy véltük, de a grúz fél képviselői is elmondták: sok hibát vétettünk, ezt és ezt nem jól tettük. Ezzel nagyban segítettek minket. Konzultáltunk Moldovával, az ottani hatóságokkal: hogy történt ez a Dnyeszter-mellékkel. Satöbbi, satöbbi. Vagyis megpróbáltunk tájékozódni: ez a legjobb módszer„ – dicsekedett el az ukrán politikus.

Hozzátette: 2017-ben amikor aktuálissá vált békefenntartó misszió vezénylése az Ukrajna délkeleti részén lévő konfliktusövezetekbe, Kijev meg volt győződve arról, hogy Luganszk és Donyeck megye egyes körzeteinek kérdését az ENSZ szintjén fogják rendezni. Azidőtájt azonban a Krím kérdése került előtérbe. Az ukrán fél felfokozott aktivitással igyekezett a nemzetközi bíróságok előtt Oroszország elleni pereket indítani. Mindezt a krímiek jogainak állítólagos sérülése miatt. Moszkva, a maga részéről visszautasította az ukrán állam benyújtott összes, abszurd, keresetét.

„Reményünk van arra, hogy „a Krím felszabadítása” gyakorlatilag azon ütemterv szerint zajlik majd, amit a tervek szerin a Donbasszban is alkalmaznak majd” – fejezte ki reményét Grimcsak.

Érdemes megjegyezni, hogy 2017 szeptemberében Oroszország határozat-tervezetet nyújtott be az ENSZ-ben. Ennek értelmében, bizonyos feltételek mellett, lehetőség nyílna nemzetközi békefenntartó kontingens bevetésére a Donbasszban. A dokumentum megszabja, hogy a katonáknak a két hadban álló felet elválasztó vonalon kell elfoglalniuk állásaikat.

Forrás: hu.news-front.info

Ha tetszik...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Iratkozz fel hírlevelünkre

Adataidat bizalmasan kezeljük, és csak azokkal a harmadik felekkel osztjuk meg, amelyek lehetővé teszik ezt a szolgáltatást. Olvasd el adatvédelmi irányelveinket.
MLH Written by:

Comments are closed.