Mit titkol a DK? Vajon miért nem ad át minden dokumentumot az Állami Számvevőszéknek?

Hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK) azt állította, hogy azokat az iratokat, amiket kért tőlük az Állami Számvevőszék (ÁSZ), már átadták. Ennek ellentmond, hogy az ÁSZ közleményt adott ki, amelyben cáfolta a DK szavait.

Az ÁSZ közleménye szerint a választási kampány dokumentációját valóban megkapták, de jövőre következik az elmúlt két év ellenőrzése.  Egyúttal arra figyelmeztették őket, hogy a közpénzekkel mindenkinek el kell számolnia.

Molnár Csaba, a párt európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy:

“a DK által kezelt adatbázisokat és személyes adatokat nem az épületben lévő szervereken tárolták, ezért azok biztonságban vannak, a könyveléseik és irataik azonban megsemmisültek a tűzben. Az Állami Számvevőszék munkatársai éppen az elmúlt héten kértek iratokat tőlünk, ezeket már átadtuk.”

 Az Állami Számvevőszék úgy reagált Molnár Csaba állításaira, hogy:

A pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerv egyrészről sajnálatát fejezi ki a Demokratikus Koalíció irodáiban bekövetkezett tűz és a károk miatt. Másrészről viszont emlékezteti a Demokratikus Koalíció vezetését, hogy:  

  • Az áprilisi országgyűlési választás kampánypénzeinek folyamatban lévő ellenőrzésével kapcsolatos adatbekérést már hetekkel ezelőtt lezárta a pártnál, jelenleg a dokumentumok értékelése zajlik.
  • A DK által az ÁSZ-nek megküldött dokumentumok kizárólag a 2018. február 17. és április 8. közötti kampányidőszakra, illetve a kampánytevékenységgel összefüggő gazdasági eseményekre vonatkoznak.
  • A DK 2017-2018-as évekre vonatkozó ellenőrzéséhez az ÁSZ semmilyen – dokumentumot nem kért és – nem is kapott a párttól.
  • Ezeket az adatbekérés időszakában kell majd az ÁSZ rendelkezésére bocsájtaniuk Gyurcsányéknak.

Az ÁSZ közleményében külön kiemelte, hogy erre a közpénzekkel való átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében van szükség.

Forrás: MTI/Origó
Ha tetszik...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Iratkozz fel hírlevelünkre

Adataidat bizalmasan kezeljük, és csak azokkal a harmadik felekkel osztjuk meg, amelyek lehetővé teszik ezt a szolgáltatást. Olvasd el adatvédelmi irányelveinket.
MLH Written by:

Comments are closed.