A DNNP oktatáspolitikai terveiről kérdeztük Kovács Péter alelnököt.

2015-ben az oktatás hatékonyságát tekintve – PISA felmérés alapján – Magyarország a negyedik helyet foglalta el a világranglistán. A 2017-es felmérésben egyetlen magyar intézmény sem szerepel a világ 500 legjobb felsőoktatási intézménye között. Mi lehet ennek az oka? Kérdeztük Kovács Pétert a legerősebb parlamenten kívüli párt, a Demokratikus Nemzeti Néppárt alelnökét.

Sajnálattal olvastam jómagam is a PISA felmérés eredményeit. Véleményem szerint a főbb okok a következők: az iskolák alulfinanszírozottsága, a pedagógus életpályamodell teljes hiánya, a tanulók elfáradása és alulmotiváltsága. A hallgatóknak tudást kellene adni és az életre kellene felkészíteni őket az oktatás során. Együtt kellene haladni a modern világgal, mert sajnos a világ elhúzott mellettünk. Jelen oktatási rendszer nem tart lépést a megváltozott körülményekkel.

A felsőoktatási felvételi rendszer ön szerint megfelel-e a kor követelményeinek?

Jelenleg a középiskolai eredmények és az érettségin elért pontok alapján kerül meghatározásra a továbbtanulás. Ez nem tükrözi a diákok tényleges tudását. A DNNP véleménye szerint vissza kellene térni a felvételi vizsgákra, ahol az adott intézmény döntése alapján kerülnének be a hallgatók a felsőoktatásba.

Ön egyetért-e azzal, hogy egyes szakok államilag finanszírozott és nem államilag finanszírozott formában is indítanak kurzusokat?

Az első diploma megszerzése mindenképp államilag finanszírozott legyen, hisz azok a hallgatók, akik társadalmi elhelyezkedésüknél fogva nem tudják vállalni az önköltséget, nem tudják vállalni a diákhitelt, és emiatt ne jussanak be a felsőoktatásba nem elfogadható a mai modern társadalomban. Nem értek egyet a diákhitellel sem, hisz ez évekre meghatározza az illető anyagi lehetőségeit, hisz ezt is, mint minden más hitelt, vissza kell fizetni.
Idáig a felsőoktatás problémáiról beszélgettünk. Az oktatás nem csak a felsőoktatásból áll. Nagy szükség lenne az országban kialakult hiányszakmák pótlására. Jelenleg égető hiány van egészségügyi szakdolgozókból, építőipari szakmunkásból és egyéb szakterületekből is.

A DNNP hogyan oldaná meg a szakképzett munkaerő hiányát?

Nap, mint nap hallunk a hírekből a szakember hiányról Magyarországon. Egyik oka a gazdaságban keresendő, mivel külföldön helyezkednek el a Magyarországon képzett szakemberek a jobb megélhetés reményében. A másik ok az oktatásban keresendő. Körülbelül 15-20 éve a szakközépiskolákat gyakorlatilag kivezették a hazai oktatási rendszerből. Ennek hiányát folyamatosan érezzük, jelenleg kritikus. Tervezzük a hiányszakmák oktatási rendszerének újra indítását, nagy hangsúlyt fektetve a szakmunkás és szakközépiskolai oktatásra, valamint a gyakorlati képzésre. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a végzett szakembereknek versenyképes jövedelmet és igazi életpálya modellt biztosítsunk.

Ha tetszik...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Feliratkozás a hírlevelünkre

MLH Written by:

One Comment

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.